2 Aralık 2007 Pazar

maden

MADEN İLÇEMİZ Hakkında Bilgiler
Kaynak : Valilik 98 Yıllığı ve diğer basılı kaynaklar kullanılmıştır...
Maden ilçesi bilinen tarihi kaynaklara göre, İlçenin tarihi M.Ö. 2000 yıllarına kadar uzanır. Bölgeye M.Ö. 1450 yıllarında Mitanni Krallığı,M.Ö. 30, M.S. 180 yıllarında Roma İmparatorluğu , M.S. 1077’de Selçuklular hakim olmuşlardır.
Maden ilçesinde bakır yatakları Milattan 2000 yıl önce Asuriler tarafından bulunmuştur. Ancak İngiliz ilim Adamları "Tarring L.H. ve H.C. Cordero", "In A. Metal Merchant's Of fice" adlı eserlerinde insanoğlunun bakırı ilk kez M.Ö. 7000-8000 yılları arasında Fırat- Dicle vadileri arasında bulduğunu yazıyorlar. Fırat ve dicle arasında Bakır, Maden ilçesinden başka hiç bir yerde bulunmamış ve de işlenmemiştir.
1515 yılında doğuya sefer düzenleyen Osmanlı Hükümdarı Yavuz Sultan Selim tarafından Maden , imparatorluk topraklarına katılmıştır. Maden ilçesi, Doğu Torosların devamı olan Mihrap dağı eteklerinde , dar bir vadinin yamaçlarında kurulmuştur. Elazığ - Diyarbakır yolu üzerinde bulunan ilçeye bir belde (Gezin) , 37 köy bağlıdır. 1997 nüfus sayımlarına göre 7697’i ilçe merkezinde olmak üzere toplam 21987 nüfusa sahiptir. Elazığ’a 80 km. uzaklıkta olup, ulaşım kara ve demiryolu ile sağlanmaktadır.
Coğrafya :
Maden ilçesi, Doğu Anadolu Bölgesinde, Güneydoğu Torosların eteğinde, Yukarı Fırat bölümünde, Dicle nehri kenarına kurulmuştur.
Konum olarak, 39. ve 40. boylam, 38. ve 39. enlem arasında yer alır. İlçenin topraklarını doğuda Alacakaya, güneyde Ergani, Çermik ve Çüngüş, btıda Sivrice, kuzeyde Elazığ Merkez ve Palu ilçesi ile çevrilidir. Maden ilçesinin büyük bir kısmı dağlık ve engebelidir. İlçe merkezi rakımı 1054 m.dir. Yüzölçümü 939 km²'dir. İlçenin bulunduğu bölüm vadidir. Bu vadi Hazar Gölünün biraz aşağısından başlar ve Ergani ilçesine kadar devam eder. Elazığ ve diyarbakır kara ve demir yolları ilçeden geçer.
Hazar Gölünün doğusunda bulunan ovaya (Gezin Ovası) denir. Burası ağırlıkla çıplaktır. Ova genelinde Bahçeler ve sebzelikler ayrı bir hava vermektedir. Maden dağlarının yer yer ulaştığı en son nokta; Mihrap Dağı 1775 m., Gehroz Dağı 2069m., Sındığık Dağı 1600 m., dir. İlçenin genişce ovalarından en verimlisi ise Dicle Vadisinin baş taraflarındaki 20 km. uzunluğundaki Behramaz ovasıdır.
İlçeye eski yıllara nazaran pek fazla kar yağmaz. Karasl iklim etkisindedir. Yağışlar ilkbahar aylarında yoğunlaşır.
Sağlık :
İlçe merkezinde 1948 yılında faaliye geçen SSK hastanesinde 22 yatak bulunup 28 personel bulunmaktadır. Günlük (1998 verileri) 60 hastaya bakılabilmektedir. Bunun yanında ilçede 2 hekim, 15 sağlık personeli ile hizmet veren 1 adet Sağlık ocağı ayrıca Gezin ve Hazar Gölünde toplam 3 hekim 16 sağlık personeli görev yapmaktadır. ilçey ebağlı köylerde de 21 adet sağlık evi bulunmaktadır.
Eğitim ve Kültür :
Mevcut okul durumu :
İlköğretim Okulu Toplamı : 47
Genel Lise Toplamı : 3
Maden ilçesinin kendine özgü folklörü yoktur. İlçe Elazığ ve Diyarbakır illerinin ortasında bulunduğundan her iki ilin de folklorünün etkisinde kalmıştır. İlçe ve çevrede Halay,çayda çıra, tamzara,deli dolu, üç ayaka, güvercin, çiftetelli, avreş, karanfil ve fatmalı gibi oyunlar oynanır.
İlçe genelinde erkekler cumhuriyet dönemine ait kıyafetlerle dolaşmaktadır. Köylerde ise bazı yaşlılar şalvar, ceket, gömlek, yelek giyerler. Yeleğin üzerine de kuşak sararlar.
Kadınlar ise başlarında oyalı yazma tülbent ve başörtüsüyle birlikte genelde fistan ve şalvar giyerler.. Tarım :
İlçede bütünüyle toplam arazi varlığı 93.900 Hektardır. Bundan 10.385 hektarı tarla arazisi olarak, 28,100 hektarı orman arazisi olarak, 19.555 hektarı çayır ve mera olarak, 4.800 hektarı göller ve baraj olarak, 800 hektarı yayla olarak kullanılmaktadır. 30.260 hektar arazi ise tarım dışı bırakılmıştır. Hububat olarak buğday, arpa ve mısır ekimi yapılmaktadır. Son yıllarda ise Fasulye, patates ekimide yapılmaktadır. Bazı bölgelerde Şeker Pancarı da ekilmektedir. Yer yer tüketim için sebzelerde yetiştirlmektedir.
Sanayi :
İlçede ticari hayat eskisi kadar hareketlilik arzetmemektedir. Bakır ve Krom maden yataklarının ilçede çıkarılmasından dolayı ağırlıklı iş hacmi dışarıdan hazır gelir. Bu ürünler dışında başka bir üretim tesisi yada sanayi yoktur.
Ulaşım :
Maden ilçesi oldukça şanslı sayılır. Diyarbakır yolu bu karayolundan, ayrıc ademiryolu hattı da ilçe merkezinden geçtiği için herhangi ulaşım sıkıntısı yoktur.
Daha Fazla bilgi için Maden İlçesi Resmi Web Sitesi : http://www.maden.gov.tr/

Hiç yorum yok: