2 Aralık 2007 Pazar

PALU

PALU İLÇEMİZ Hakkında Bilgiler
Kaynak : Valilik 98 Yıllığı ve diğer basılı kaynaklar kullanılmıştır...
Palu'nun tarihi milattan önceki yıllara dayanır.Bu sebeple bölgemizde çok sayıda kavim yaşamış,bu kavimler çeşitli devlet ve uygarlıklar kurarak hüküm sürmüşler ve iz bırakmışlardır.Bölgenin bilinen en eski kavimleri HURRİLER,HİTİTLER ve URARTULAR'dır.Özellikle merkezi TUŞBA (Bugünkü Van) şehri olan URARTULAR bölgede uzun süre hüküm sürmüşlerdir.Palu Kalesinde URARTU Kralı MENAUS'a ait taş kitabe vardır.Bu kitabeden Palu'ya SEBİTARUAS,Harput çevresininede SURANİ adı verildiği öğrenilmektedir.
URARTULAR 'dan sonra bölgeye hakim olan SOPHANE krallığına ait ARSANOSTA şehrinin kalıntıları ilçemiz Örencik köyü yakınlarında bulunmuştur. Palu daha sonra sırasıyla ROMA,BİZANS,ARAP ve tekrar BİZANS eğemenlikleri altında kalmıştır.1071 Malazgirt Zaferi ile birlikte bölgeye gelen çeşitli Türk boylarının yerleşmesi sonucu ilçemiz SELÇUKLU hakimiyetine girerek Türkleşmiştir.
Selçuklu devletinin yıkılmasından sonra Anadolu Selçuklu Devleti Hükümranlığı içinde gördüğümüz Palu, daha sonra Osmanlı hakimiyeti altına girmiş ve bu dönemde Kuzey-güney hattı üzerinde önemli bir ticaret merkezi haline gelmiştir.Osmanlı Padişahlarından Yavuz Sultan Selim, Doğu (Çaldıran) seferi dönüşünde Palu Bölgesinin komutanlarından Karacimşitbey emrine tımar olarak vermiştir. Palu Cumhuriyetin ilanına kadar Diyarbakır iline bağlı Ergani-Maden sancağının bir levası(İlçesi) olarak idari taksimatta yer almıştır.
TURİZM :
İlçemizin Turizm yönünden gezilip görülebilir yerleri arasında Palu Kalesi ,Eski Hamam,Kilise,URARTU Kralı MENAUS'a ait taş kitabe ,Cemşitbey camii ve türbesi , Dükkanönü camii,Küçük camii,Ulu camii ,Alacalı mescid ve Tarihi Palu köprüsü sayılabilir.
İlçemiz 2 kasaba diğeri merkez olmak üzere 3 belediye, 35 köy ve onlara bağlı 30 mezra'dan oluşmaktadır.Kasaba ve köylerimizin %70 dağlık ve engebeli arazide kurulmuş olup, dağınık bir yerleşim şekli arz etmektedir.
Coğrafya :
İlçe arazisi Murat Nehri civarındaki düzlükler ile güneydeki doğu toros silsilesini oluşturan Akdağlar'dan meydana gelir.İlçe toprakları 410 km.lik bir alana sahip olup bu yüzölçümün %69,9'u dağlık,% 24 dalgalı,%10 ova ve % 3.1 yayladır. Dalgalı ve dağınık arazi ilçe topraklarının %86.9 gibi bir oranın oluşturmaktadır. Doğu toros silsilesi içinde bulunan Akdağlar en yüksek noktası 2500 metre rakımlıdır.Murat nehri ilçe topraklarının içinden geçmekte olup,vadisi genellike dik ve sarptır.Palu karasal iklim bölgesinde olup yıllık sıcaklık ortalaması 13 C dolaylarındadır. Yağışlar genellikle ilkbahar ve sonbahar aylarında görülür.
Yıllık yağış miktarı 430 m3 dür.Keban Baraj gölünün yapılmasından sonra Palu ve çevresinde iklim hissedilir derecede yumuşamıştır. İlçemiz Orman örtüsü bakımından zengin olmayıp sınırlarımız içerisinde 615 Hektar bozuk baltalık orman bulunmaktadır.İlçemiz doğuda Bingöl ili Genç ilçesi,Güneyde İlimiz Arıcak ve Alacakaya ilçeleri ,Batıda Elazığ İl merkezi , Kuzeyde Kovancılar ilçesi ile komşu olup il merkezine uzaklığı 72 km.mesafede olan Merkezi 850 m.yükseklikte bulunan bir ilçemizdir. Nüfus :İlçemiz nüfusu 1997 yılı genel nüfus tespit çalışmalarında 12.030 , Beyhan beldesi merkez nüfusu ,7228,Baltaşı Beldesi merkez nüfusu 2037 ve köyler nüfusu 9288 olmak üzere ilçe nüfusu 30.558 kişiden oluşmaktadır.
Tarım :
İlçemiz arazilerinin büyük bir çoğunluğunun dağlık olması ilçemizde toprağa bağlı tarımcılık yapılması olumsuz yönde etkilemektedir.Son yıllarda ilçemizde başgösteren terör hareketleri hayvancılığı uğraş alanı olmaktan neredeyse çıkarmıştır.Bu sebeplerle hem tarım ve hemde hayvancılık çok düşük işletmeler çapında yapılabilmektedir.Ancak sulanabilir arazisi olan bir kısım köylerimizde Şekerpancarı ,tütün gibi endüstriyel bitkiler ve sebzecilik yapılabilmektedir.
Sanayi :
İlçemizde faaliyet gösteren T.C.Ziraat Bankası ve satışı yapılan Sümerbank satış magazası dışında ticaret hukukuna göre hiçbir sanayi ve ticari işletme mevcut değildir.Ancak ölçekli marangozhane ve doğrama atölyeleri dışında mahalli ihtiyaçları karşılayacak düzeydedir.Fakat yetersiz sayıda küçük işletmeler mevcuttur.
Ulaşım :
İlçemiz sınırları içerisinde karayollarına ait 96 km.İl Yol Ağı mevcuttur.Bunlardan 8 km.lik Palu -Kovancılar arası ve 29 km.lik Palu-Baltaşı-Gülüşkür köprüsü, 23 km.Palu -Beyhan asfaltı, 14 km.Palu-Arıcak asfaltıdır.Geriye kalan kısım ise geçit vermeyen yol olduğu tespit edilmiştir. Takriben 200 Km.uzunluğunda olan köy yollarımızın Palu -Üçdeğirmenler ,Palu-Seydili ile Palu-Baltaşı Yol bağlantısı üzerinde Karasalkım, Gömeçbağlar, Karacabağ Köy yollarımız asfalttır.Ayrıca ilçe merkezi ile Elazığ il merkezi arasında her yarım saatte olmak üzere gerek belediye otobüsleri ile gerekse özel halk minibüsleri ile ulaşım yaz-kış sağlanmaktadır.
Palu Haritası İçin Tıklayınız... Excel Formatında Açılacaktır. Palu Harita

Hiç yorum yok: